1. Je bent hier:
  2. home
  3. individuele reizen
  4. ierland
  5. motorroutes ierland

Motorroutes Ierland

Naar Cherbourg

Indicatie Utrecht-start route: 755 km
Indicatie Antwerpen-start route: 640 km

De ferry van Cherbourg naar het Ierse Rosslare vertrekt om 19.00 uur, maar Cherbourg ligt niet naast de deur. Afhankelijk van je woonplaats/startpunt kun je de rit in één dag doen. Zorg in dat geval voor voldoende speling onderweg zodat je uiterlijk om 17.30 uur in de haven bent. Begin je je vakantie liever ontspannen, boek dan onze “extra voorovernachting” in Bayeux. Combineer de charme van Normandië met een bezoek aan de legendarische stranden waar de geallieerde troepen in 1944 zijn geland, het dramatische begin van de bevrijding van West Europa (zie Extra routes Normandië aan het eind).

Rosslare – Carrick on Suir

143

Je meert rond 12.00 uur aan in Rosslare. Eenmaal van boord kies je snel landelijke wegen. De eerste pauze is in een leuk havenplaatsje. Langs de weg witte huisjes met kunstig versierde rieten daken. Je slingert verder, soms dicht langs het water, zeker richting de imposante en oudste vuurtoren van Ierland op de punt van het Hook schiereilandje. In de toren een superleuk restaurantje met mooi uitzicht op de rotskust. Dan neem je een klein veerpontje en rijdt verder naar Tramore. Vanaf daar geen water meer, maar door het groen naar Carrick-on-Suir. Een eenvoudig dorp met een aangenaam hotel met vanzelfsprekend een gezellige pub, meer heb je niet nodig.

Carrick on Suir-Killarney

259

Via de oude brug en in eerste instantie brede wegen rijd je naar de Comeragh Mountains. Een smalle weg leid je over de top en weer naar beneden. Dan weer een bredere weg en een koffiestop bij een bakery. Na slechts een blik op Lismore Castle, indrukwekkend uiterlijk, maar niet te bezoeken, steek je achterlangs door naar Mallow voor een 2e pauze. Het vervolg gaat over een prettige weg die aansluit op een bergweg langs (naar eigen zeggen) de hoogst gelegen pub van Ierland die uitkomt bij Kenmare. Je baant je een weg door het drukke stadje voor een fantastische finale via Molls gap en Killarney National Park. Een prachtige slingerweg door het bos met mooie uitzichtpunten. Eindpunt is het grote, maar zeer comfortabele hotel in Killarney. Vanaf hier verken je de nabijgelegen schiereilanden.

Killarney A (Kerry)

215

Vandaag verken je Kerry, een prachtig, druk bezocht schiereiland met zeer trotse bewoners. Bij ieder huis wappert fier de gestreepte Kerry vlag. Je start vroeg met de smalle Dunloe gap, nog voordat de paardenwagens de pas verstoppen. De gap is ruig, met watervalletjes en afgelegen huisjes. Een bredere weg langs de zuidkant van het schiereiland en een leuke koffiepauze aan het Sneemwater. Richting de westpunt navigeer je soms dicht langs de kust, langs kliffen en stranden, stijgen en dalen. Turen over de Atlantische Oceaan en uitpuffen tijdens de lunch. Dan verlaten we de officiële “ring” voor een andere passage, minstens zo mooi en een stuk rustiger. Weids uitzicht en verlaten slingerwegen. Vol indrukken keer je weer terug in Killarney!

Killarney B (Dingle)

229

Nog een fantastisch schiereiland, het noordelijker gelegen Dingle. 30 kilometer doorgaande weg om er te komen, maar dan heb je ook wat. Te starten met een uitdaging, steil omhoog en omlaag. Een smalle soms wat “vuile” weg over een schapenberg naar de bewoonde wereld waar je aan zee van je verdiende koffie kunt genieten. Dingle stad is supergezellig met gekleurde huizen langs de kade. Vervolgens maak je een grote lus rond de kaap met mooi gelegen restaurant en keert andermaal terug in Dingle stad. Je steekt door naar de noordkant met vaak zicht op het strand en een mooie stop op de meest noordelijke uithoek. Tenslotte verder langs de kust en de afsluitende doorgaande weg naar huis.

Killarney-Cong

260

Een verplaats dag, deels over doorgaande wegen, die je hier en daar verlaat voor het betere landelijke gevoel en leuke pauzeplaatsen. Met een kort snelwegtraject rijd je om Galway heen en koerst Galway County in met ommuurde weilanden en glooiende slingerwegen. Tegen het einde van de route zie je de bergen van Connemara opdoemen. Op de grens van Galway en Mayo County ligt piepklein maar sfeervol Cong, je uitvalsbasis voor Connemara.

Cong A (Connemara West)

220

Connemara volgens het boekje; glooiende weilanden en eilandjes voor de kust. Huisjes weerspiegelen in het water en de schapen staan achter laag gestapelde muurtjes. Via dit uitgestrekte heuvelland kom je bij Maam Cross en toert weer richting de kust. Een dag lang afwisseling van bergen en kust. Bergen én kust komen samen in de fenomenale Sky loop gevolgd door een tweede, groene en wat vriendelijkere rondweg. De theepauze is al net zo bijzonder, een hooggelegen buiten café met een gemoedelijke sfeer en prachtig uitzicht. Tot slot nog een fraaie afsluiter, verlaten wegen langs al even verlaten meren. Morgen nog zo’n dag!

Cong B (Connemara Noord)

224

Je verlaat Cong via een brede weg, dan ga je een pas over met geweldig uitzicht. Golvende wegen door niemandsland. In Westport heb je de restaurants voor het uitzoeken, ben je meer van de rust, nuttig dan een eigen flesje op een bankje bij de Murrisk pier met zicht op de Croagh Patrick Mountain met bovenop een (pelgrims)kapel. Een doorsteek terug naar de bergen en de Doolough Valley. Kijk je ogen uit. Lunchen in het gezelligste dorp van de streek en vervolgens nog een prachtige middag op en rondom The Connemara loop!

Cong-Dublin (alleen 10 daagse reis)

262

Een nagenoeg rechtstreekse route naar Dublin. Zo ben je op tijd in Dublin voor de ferry, ofwel voor een bezoek aan Dublin als je de overnachting Dublin hebt bijgeboekt.

Vervolg alleen bij 13 daagse reis

Cong-Ballybofey

286

Van Connemara (Mayo) naar Donegal county gaat in eerste instantie over een doorgaande weg. Via een rustig bergpasje, daal je met een flink percentage weer af naar het drukkere leven mét koffiestop. Vervolgens langs boerderijen en landhuizen in een afgelegen gebied. In Ierland kom je altijd weer bij de kust én een leuk restaurant met uitzicht op de zee. Liefhebbers kunnen bij laag water aldaar naar beneden rijden en een rondje over het strand maken. Dan koers je door naar Donegal stad en via de doorgaande weg verder naar Ballybofey.

Ballybofey A (noord)

248

Je start met brede wegen richting de bergen. Zoals altijd raak je uiteindelijk het water. Je slingert langs het strand, kreken en rotsen. In één van de kleine dorpjes ook een kleine bakkerij met lekkere koek en koffie. Verder naar de verlaten kale bergen en de Bridge of Tears, waar vroegere emigranten afscheid van elkaar namen. Langs de rand van het Glenveagh National Park. Mystiek, leeg en toch mooi! Dan kun je je opmaken voor een heel apart lusje naar het uiteinde van de Ierse wereld. Een smalle weg, eerst nog langs huisjes, maar op de top verlaten met super uitzicht. In het gezellige Dufanaghy kun je prima pauzeren. Dan via de al eveneens verlaten Salt Drive weer richting het water, hoog of laag langs de grillige kust waarna je koers zet naar Ballybofey.

Ballybofey B (West)

218

Je toert achterlangs naar Donegal stad en verder via kleinere wegen naar de kust waar je aansluit op de doorgaande kustweg. Na de koffie koers je helemaal westelijk naar Malin Beg waar je de rotskust op hoogte kunt bekijken of via een lange trap af kunt dalen naar zicht op zeeniveau. Verderop kun je in “folk village” een kleine verzameling hutten het zware Ierse landleven door de eeuwen heen beleven. En weer verder over een pas met oneindig glooiend landschap waar zelfs geen schapen willen wonen! Na de lunch rijd je nogmaals door het Glenveagh National Park en kom je via meer verlaten wildernis weer in drukker gebied en bij het hotel.

Ballybofey-Dublin

230

Een nagenoeg rechtstreekse route naar Dublin, deels via Noord Ierland. Zo ben je op tijd in Dublin voor de ferry, ofwel voor een bezoek aan Dublin als je de overnachting Dublin hebt bijgeboekt.

Cherbourg-Naar huis

Indicatie Cherbourg-Utrecht: 755 km
Indicatie Cherbourg-Antwerpen: 640 km

Rond 11.30 uur meert de moderne boot weer aan in Cherbourg en kun je kilometers gaan maken richting de thuisbasis. Tenzij je hebt gekozen voor een na-overnachting in Bayeux. Zie hierna voor extra routes in Normandië.

Routes bij Extra voor- en na overnachting Normandië

Naar Bayeux

50

Indicatie Utrecht-start route: 625 km
Indicatie Antwerpen-start route: 510 km

Route start bij de rondweg van Caen. Na de stadse drukte stuur je het charmante Franse land in. Groene velden, mooie landhuizen met blauwe luiken en lieflijke dorpjes. Eenmaal bij de kust kun je Juno Beach bezoeken, dit strand werd bestormd door Canadese soldaten. In het Juno Beach Centre kun je de zwaar bevochten landing herbeleven. Via o.a. het toeristische centrum van Arromanches les Bains koers je via stille wegen naar Bayeux.

Bayeux-Cherbourg

138

Een route vol kleur, fleur en wederom een gedenkwaardig strand. Het eerste deel gaat door het Franse achterland, waar het leven rustig voorbij gaat. Ontspannen rijden en om je heen kijken. Uiteraard kom je uiteindelijk bij de kust en bij Utah Beach, het meest westelijke landingsstrand waar de Amerikanen relatief succesvol voet aan wal hebben gezet. In het bezoekerscentrum vind je een uitgebreid overzicht aan films, foto’s en voertuigen die tijdens de landing zijn gebruikt.

Het oorlogsgeweld is weer ver weg bij een bezoekje aan het kleurrijke havenstadje Barfleur met leuke terrasjes. Je maakt nog een ommetje naar een statige granieten vuurtoren die waakt over het kanaal. Daarna de laatste prettige etappe naar Cherbourg waar je in kunt schepen voor de nachtboot naar Ierland.

Cherbourg-Bayeux

139

Een rit over het aangename Franse platte land. Geen haast en makkelijk sturen. Ook hier is de kust nooit ver weg, de route gaat langs Omaha Beach. Het langgerekte strand is nu weer een plek om prettig te verblijven, maar de geallieerden hebben hier in 1944 grote verliezen geleden. Je kunt een bezoek brengen aan het “Overlord Museum” met een alles omvattende tentoonstelling over WO2 en D-day. Daarna nog meer Franse landhuizen en landwegen en een afsluitende pauze aan het water waarna je vrij snel in Bayeux bent.

Bayeux-Naar huis

57

Indicatie einde route – Utrecht: 630 km
Indicatie einde route-Antwerpen: 500 km

Een korte route naar Caen en dan de onvermijdelijke kilometers naar huis.