1. Je bent hier:
  2. home
  3. individuele reizen
  4. provence
  5. motorroutes frankrijk-provence

Motorroutes Frankrijk-Provence

Naar La Petite Pierre

28

Indicatie Utrecht-start route: 515 km
Indicatie Antwerpen-start route: 395 km

Een korte route vanaf de snelweg via het groen en dorpjes naar La Petite Pierre.

La Petite Pierre-Morteau

333

De hele morgen is voor de Elzas/Vogezen. Slingerwegen, bossen, gekleurde dorpen en een hooggelegen kapel op een rots. Je kunt helemaal naar boven rijden en je hebt daar prachtig uitzicht. Voor de lunch leg je aan in het sfeervolle Ribeauvillé waar je de restaurants voor het uitzoeken hebt. Daarna verlaat je de Elzas voor een snelwegtraject. De laatste 70 kilometer gaan door de Jura, rustige wegen, langs o.a. de rivier de Doubs.

Morteau-St. Pierre de Chartreuse

350

Je bent de stad nog niet uit, of de bochten beginnen al. Na 15 minuten rijd je ongemerkt Zwitserland binnen (geen vignet nodig!). Een fraai traject door fris, Zwitsers landschap met strak Zwitsers wegdek. Van kleine weggetjes langs de rotsen tot rechtuit langs een groot meer. Lunchen doe je weer in Frankrijk, net over de grens. Je zakt verder af door de Jura en neemt dan de snelweg richting de Alpen/Grenoble. Net voor Chambery ga je eraf en koerst via groen, dorpjes en langs bergwanden naar het toeristische hart van de Chartreuse.

St. Pierre de Chartreuse-Castellane

323

Je zakt het golvende landschap af naar Grenoble, je rijdt er min of meer omheen, maar zult ongetwijfeld wat drukte ervaren. Het leed is echter snel geleden. Stijgen en dalen door de bossen en langs rotswanden. Een diversiteit aan vegetatie. Je pakt een flink stuk route Napoléon. Prettig doorrijden en mooi kijken. Een afsteekje voorkomt drukte bij Gap en brengt je bij een groot meer. Een prachtige weg waarbij je steeds uitzicht hebt op het meer. Via een hoge bochtige col koers je naar de eindbestemming in de Provence.

Castellane A

213

Je start met een bochtige weg langs een meer, hoge wanden en steile afgronden. Daarna neem je een kleine pas en koers je naar het mooie ommuurde stadje Colmars les Alpes. Met 2 forten is het een bezoekje meer dan waard. Dan een pas met venijnige haarspeldbochten, maar bovenop prachtig uitzicht en een afdaling vol mooie bochten. De lunch is in een oud vestingstadje. Vervolgens je eerste kennismaking met de Gorges de Daluis, 17 tunneltjes, rode rotsen en gapende dieptes. Je zakt langzaam weer af via kleinere wegen en bereikt Castellane via de Route Napoléon

Castellane B

217

Vandaag alle aandacht voor de toeristentrekker van de regio; de Gorges du Verdon. De route ernaar toe is al in stijl met een mooi, klein kloofje, maar de Verdon is de keizer onder de kloven. Wat een schouwspel, spectaculair uitzicht en de ene fotospot na de andere. Op het grote stuwmeer bij de ingang van de kloof zie je heel veel waterfietsen met toeristen die de kloof vanuit een andere hoek bekijken. Het charmante plaatsje Moustier leent zich voor een ommetje en een lunch in één van de vele restaurantjes. De route slingert vervolgens door paarse lavendelvelden en over heuvels. Vlakbij huis nog een stapeltje bochten rondom een stuwmeer en dan kun je al je foto’s gaan bekijken!

Castellane C

214

Een rondje dat de andere kant van de Provence laat zien, de prachtige Côte d’Azur met de mondaine plaatsen, stranden en luxe villa’s. Deel 1 gaat via prettige stuurwegen door het groen met een leuke koffiestop in het kunstenaarsdorpje Tourettes. In de smalle straatjes vind je overal schilderingen en andere kunstwerken. Zelfs richting de kust een verrassend rustige weg. Je volgt de bochtige kustweg en hebt continue zicht op de zee. In de inhammetjes tussen de rotsen liggen mensen te zonnebaden. De lunch is aan het strand, je kunt een duik nemen in het helderblauwe water. Zodra je de kust de rug toekeert dienen de bochten zich weer aan, brede en smalle wegen. Een kloofje tot besluit alvorens je weer terug bent in Castellane.

Castellane-Beuil

208

Een verplaatsdag die er mag zijn. Andermaal de Verdon, maar nu de andere kant en daarna gewoon een stuk lekker sturen. Een koffiestop met perfect uitzicht en dan weer fijn toeren over een aantal colletjes. Een waanzinnig traject over een nagenoeg verlaten, zeer smalle weg langs een diepe kloof. Sensationeel uitzicht en niet of nauwelijks verkeer. Dan wordt de weg weer langzaam breder, de omgeving groener. Je sluit af met alweer een hoogtepunt, de prachtige Gorges du Cians, hoge rotswanden, prachtig kijken en sturen. Dan rijd je het charmante dorp Beuil binnen, aangenaam koel en weer heel anders dan Castellane.

Beuil A

230

Een pittige route voor wie nog niet genoeg uitdaging heeft gehad. Eindeloze krakelingbochten, smalle wegen, soms minder asfalt, spectaculaire hoogtes en zuigende dieptes. Het is bijna fijn als de weg even rechtuit gaat zodat je bij kunt komen van al het stuurgeweld. Natuurlijk weer voldoende dorpjes en terrasjes voor de pauzes, maar je moet vandaag toch vooral alle aandacht bij de weg houden.

Beuil B

192

Een route op eenzame hoogte, de Col de la Bonette (2802 meter) is de hoogst berijdbare, verharde pas van de Alpen. Een must tijdens deze reis waar je geen spijt van gaat krijgen. De route is wat korter zodat je alle tijd hebt voor foto’s en de wandeling naar de echte top. Een bijzondere pas; hoog, kaal, verloren en toch prachtig. De weg gaat eigenlijk nergens naar toe; Remi in Frankrijk. Natuurlijk heerlijke bochten tot aan de top. Eenmaal boven doe je de laatste 60 meter te voet. Op het uitkijkpunt heb je rondom een fantastisch panorama. De afdaling is al even mooi. In Barcelonnette kun je lunchen op één van de schaduwrijke terrasjes aan het gezellige plein. Dan is er een tweede indrukwekkende pas. Eerst nog groen met veel bruggetjes over de rivier, later kaler, weids uitzicht en soms gortdroge bergen. Via de laatste 8 haarspeldbochten van deze dag keer je via Valberg voldaan weer terug in Beuil.

Beuil C

244

Een route vol afwisseling die start met een stukje van de Route des Grandes Alpes. Dan een meer doorgaande weg, richting Col de Vence met lekkere lange bochten. Bij goed weer kun je Nice aan de kust zien liggen. Vervolgens een aaneenschakeling van bochtige wegen, kloven, rotsen, fantastisch uitzicht en charmante dorpen. Via de nodige bochten daal je af naar Entrevaux en krijgt met iedere bocht steeds beter zicht op de schier onneembare citadel en het ommuurde stadje. Een netwerk van smalle steegjes, restaurantjes en een piepklein motormuseum. Dan opnieuw de rode Gorges de Daluis met aansluitend een heerlijke raceweg naar het hotel.

Beuil-St. Pierre de Chartreuse

309

De route start met een bekende col. Je stuurt vervolgens verder richting en voorbij Barcelonnette. Je rond het Lac de Serre nu langs de andere kant en pakt weer een leuk colletje waarmee je aansluit op de Route Napoléon. Je kunt lunchen in het drukke, maar gezellige Corps. Je vervolgt “de route” richting Grenoble en rijdt daar met een lus opnieuw de Chartreuse binnen.

St. Pierre de Chartreuse-Morteau

318

Nog een laatste onbekend Chartreuse traject te gaan. Een kort snelwegtraject leidt je langs Geneve en dan ben je weer terug in het groen van de Jura. Naaldbomen, rustige wegen, en ogenschijnlijk uitgestorven dorpjes. Je kunt er wel lekker doorrijden en eenvoudig kilometers maken. De lunch is aan het Lac de L’Abbaye. Je koerst verder en kunt ook voor de thee weer een stekje aan het water kiezen. Dan arriveer je weer in de mooie omgeving bij Doubs.

Morteau-La Petite Pierre

329

Via een vlot doorgaande weg bereik je de snelweg. Na een half uur verlaat je die weer voor een verdere verkenning van de Vogezen. Onder andere de bekende Grand Ballon staat op het programma. Veel bochten en mooi uitzicht. Een kort tweede snelwegtraject brengt je verder noordwaarts bij de kronkelige wegen door het groen naar de mooie stad Saverne. Door de bosrijke omgeving rijd je verder naar La Petite Pierre. Doel bereikt!

Naar huis

57

Indicatie einde route – Utrecht: 465 km
Indicatie einde route-Antwerpen: 380 km

Nog een paar groene stuurwegen tot besluit en daarna een doorgaande weg richting snelweg.