MotorvakantieGratis routes

Een zonnig weekend, een mooie avond, even lekker toeren.

Je bent hier: home | gratis routes

Gratis routes van MoorMotor

De routes kun je downloaden voor zowel Garmin als TomTom navigatieapparatuur via de button "Garmin" en "Tom Tom".
Wil je de wegen niet delen met veel dagjesmensen en fietsers, doe je er verstandig aan om vroeg te vertrekken. Neem anders ruim de tijd voor je trip en geniet van het uitzicht en de gezellige dorpjes.

Rondje Walcheren

Een route over het Zeeuwse platteland, dijken en slaperige dorpjes achter de dijk. Het land van zee, zon, BLØF, mooie steden en vette klei. De regio die zomers uit z’n voegen barst en volgepakt met (Duitse) toeristen vrolijke hoogtijdagen beleeft. Vanaf de start van de route (afslag Kortgene) koers je over door bomen omzoomde dijken, breder en smal, naar het 15 kilometer verderop gelegen Kamperland. Aan de Schotsman-haven, direct aan het Veerse meer, kun je leuk pauzeren. Over de brede dam met enerzijds surfscholen en het kabbelende meer en anderzijds, aan het oog onttrokken, de Noorzeestranden, ga je verder naar Veere. Maak een ereronde door het kleine, maar pittoreske centrum. Volgens route mét de motor, maar kan bij drukte ook eenvoudig met de benenwagen.

Je slingert verder door dorpen waar de toerist nog geen vat op heeft richting kust. Van Oost- naar Westkapelle via supertoeristisch Domburg, waar het verkeer door de straten stroopt.

Dan de wind weer door je haren. Duinen en de zeedijk met zicht op de grote vaart. In Westkapelle kun je het oorlogsmuseum bezoeken waar het verhaal van het bombardement van 1944 wordt verteld. Britse bommenwerpers verwoestten de dijk en zetten Walcheren onder water om de Duitse bezetter te verdrijven. Je kunt ook alleen langs de tank en het landingsvaartuig wandelen. Onder de vuurtoren door verlaat je Westkapelle richting Zoutelande wat in 2019 een ware “BLØF-boost” meemaakte. Binnendoor koers je verder naar Middelburg. Een fraaie omgang langs singels en vesten, door het historische centrum met abdij, kerken en kades met voormalige pakhuizen.Je stopt bij de Kuiperspoort, loopt onder een rood-witte poort door en maak een mini-rondje door de middeleeuwen. Je keert via de andere poort weer terug aan de kade. Vervolgens rust, landelijke sfeer en vriendelijk landschap, terug naar Beveland. De andere kant van het Veerse meer. Wegen door het vlakke landschap. Glimpen van water, eindeloze akkers, trekkers en boerderijen. Je sluit de rit af in Yerseke, bekend van de mossel- en oester teelt en handel. Je koerst langs de haven, naar het pleintje bij de kerk. Zoek een leuk restaurant aan het water of in het centrum, wellicht heb je zin gekregen in een portie mosselen.

Rondje Beemster (Amsterdam Noord)

Een landelijke tocht langs dijken, het Markermeer en het rustige boerenland van de Beemster. Je rijdt over smalle wegen langs stolpboerderijen, houten dijkhuisjes en door charmante dorpjes. Met de blik op het oneindige land, de geur van koolzaad en het ruisen van de wind kun je je verplaatsen in het groepje rijke Amsterdammers en stadsbestuurders met een wild plan. Waar in het begin van de 17e eeuw de Beemster nog een groot meer was, besloot men van dat water land te maken om daar voedsel te kunnen verbouwen voor de alsmaar uitdijende stad. Met 43 windmolens werd de klus geklaard en in 1612 was de Beemster droog. Er werden wegen aangelegd en sloten gegraven in een strak vierkant patroon. Sinds december 1999 staat de Beemster zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco, maar ook zonder deze wetenschap is het gewoon een mooie omgeving om lekker wat kilometers op de teller te zetten.

Vanaf de start koers je eerst langs de dijk die het Markermeer in toom houdt. Aan landzijde zie je veel kleinere meren, maar ook sloten en watergangen met wuivende rietkragen. Van Monnickendam naar Ilpendam, niets dan groen en boerderijen; daarna weer terug naar het Markermeer.

In Oudendijk een verzameling huizen aan de dijk en een eetcafé met mooi terras aan het water (ma-di gesloten). Verder gaat het weer langs dorpen als Schemerhorn, West-Graftdijk en Spijkerboor, een minidorp wat dan wel weer het grootste fort van de Stelling van Amsterdam huisvest. Je slingert verder langs de Zaan en schuurt langs Wormer waar je aan het einde van het bedrijventerrein aan de overkant van het water goed zicht hebt op het Rijksmonument “De Adelaar”. Een indrukwekkend vierkant gebouw, een voormalige zeepfabriek (ziederij) met een enorme betonnen Adelaar op het dak. Rond de jaren tachtig ging het gebouw compleet met roofvogel bijna ten onder, maar inmiddels zijn beiden gered en torent de Adelaar weer hoog boven de Zaan uit.

Daarna is het nog een klein stukje “dijken” richting de A7 en de Burger King die het einde van de route markeert.